Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Gofry owsiane

 
Przepis na te pyszne, chrupiące gofry znalazłam w Pani domu i przyznam się, że bardzo żałuję że tak długo z nim zwlekałam.  Dodatek płatków owsianych sprawił, że to najbardziej chrupiące gofry jakie jadłam mają tylko jedną wadę, za szybko znikają z talerza. Są bardzo syte, szczególnie jeżeli podamy je z homogenizowanym serkiem waniliowym. Tym razem ułożyłam na nie ubitą śmietanę wymieszaną z jagodami i malinami.

Gofry owsiane

180 g płatków owsianych
10 dag cukru pudru
4 jajka
4 łyżki wody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag rozpuszczonego masła lub margaryny
kilka kropelek olejku migdałowego
olej do posmarowania gofrownicy

Do miski wsypujemy płatki, wbijamy żółtka, dodajemy masło, cukier, proszek oraz wodę i olejek. Składniki miksujemy przez 5 minut. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie, aby nie uszkodzić ich struktury łączymy je z masą owsianą. Smażymy na najwyższej temperaturze na rumiano.
Gofry owsiane was last modified: 27 lutego, 2017 by piegusek
Exit mobile version