Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

GULASZ CIELĘCY

gulasz cielęcyGulasz cielęcy to idealne danie na teraźniejszą pogodę, kiedy jest zimno i ciemno. Ponoć ostra zima przed nami, więc nabieram ochoty na wszelakie, duszone potrawy mięsne. Niedawno otrzymałam nieco świeżutkiej, młodej cielęcinki i pierwsze co przyszło mi na myśl to gulasz. Taki z dodatkiem marchewki, papryki i pomidorów smakuje wspaniale. Jeżeli nie macie cielęciny spokojnie możecie zastąpić ją wołowiną lub wieprzowiną. Będzie równie smaczny!

GULASZ CIELĘCY

700 g cielęciny
2-3 marchewki
2 cebule ( u mnie kilka małych cebul rodzinnych)
2 papryki
1 puszka pomidorów
2-3 łyżki oleju
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, sól, pieprz ziołowy i papryka ostra
mąka i woda do zagęszczenia sosu

Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Dodać olej, dokładnie wymieszać i pozostawić na kilka minut aby przeszło aromatami. Garnek lub dużą patelnię dobrze nagrzać, przełożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Pod koniec podsmażania dodać cebulę i marchewkę pokrojoną w plastry. Podlać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić około 40 minut ( dopasujcie czas duszenia do własnego mięsa). Gdy mięso jest prawie gotowe dodać pokrojoną paprykę i pomidory z puszki. Pogotować jeszcze około 10-15 minut. Doprawić do smaku i zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.


GULASZ CIELĘCY was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

GULASZ CIELĘCY


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version