Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Jogurtowe ciasto z kiwi i bananem

Lekkie, niskokaloryczne jogurtowe ciasto z kiwi i bananem dla łasuchów liczących kalorie. Maj jest wyjątkowo ciepły, więc coraz częściej mam ochotę na ciasta bez pieczenia. Dzisiejsza propozycja jest fajnie przełamana kwaskowym smakiem kiwi. Jak dla mnie to ciasto idealne, jeżeli lubicie smak jogurtu i kiwi powinno Wam również przypaść do gustu :).
Przy okazji przepraszam Was za małą aktywność ostatnio na blogu. Jestem w trakcie przygotowywania się do bardzo ważnego dla mnie projektu i liczę na to, że wszystko rozstrzygnie się po mojej myśli. Trzymajcie kciuki kochani!. Niebawem się okaże czy moje marzenie się zrealizuje:)

Jogurtowe ciasto z kiwi i bananem

Spód

250 g herbatników maślanych
120 g masła

Masa jogurtowa z kiwi

500 ml jogurtu naturalnego
70 g cukru
4 kiwi
2 banany
1-2 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
0,5 szkl wrzącej wody

Dodatkowo

2 kiwi

Herbatniki zmielić w blenderze i wymieszać z roztopionym i schłodzonym masłem. Blaszkę o wymiarach 24×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozłożyć masą ciasteczkową. Ubić dokładnie i schłodzić w lodówce.
Kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować i schłodzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i dolać razem z jogurtem do masy z kiwi. Dokładnie wymieszać.
Na ciasteczkowy spód wyłożyć pokrojone w plasterki banany i zalać masą jogurtową. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować plasterkami kiwi.

Jogurtowe ciasto z kiwi i bananem was last modified: 14 maja, 2018 by piegusek

Jogurtowe ciasto z kiwi i bananem


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version