Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

KOKOSOWE CIASTO Z JABŁKAMI

kokosowe ciasto
Kiedy zobaczyłam to kokosowe ciasto u Gatity-klik wiedziałam, że zrobię je na pewno. Pyszne, wilgotne i kokosowe nieźle współgrało z jabłkami. Ponieważ jest to klasyczne ciasto ucierane to wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Idealne ciasto dla wielbicieli smaku kokosa 🙂

KOKOSOWE CIASTO Z JABŁKAMI

CIASTO
100 g cukru
125 g masła
2 jajka
200 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka kokosowego
50 g wiórków kokosowych
4 jabłka
sok z 1 cytryny

POLEWA
0,5 szkl cukru pudru
2 łyżki mleka kokosowego
wiórki kokosowe do posypania

Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Każdą połówkę naciąć od zewnętrznej strony tak, aby nie przeciąć do końca. Sok z cytryny wymieszać z 0,5 szkl wody i obficie skropić ponacinane jabłka.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi na przemian z mlekiem kokosowym. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tarta lub kaszą manną. Przełożyć ciasto do formy, a na wierzch powciskać przygotowane wcześniej jabłka.
Piec przez 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 160 st do tzw. suchego patyczka.
Mleko kokosowe utrzeć z cukrem pudrem na lukier, polać nim wystudzone ciasto i posypać wiórki kokosowe na wierzch.

 

 

KOKOSOWE CIASTO Z JABŁKAMI was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

KOKOSOWE CIASTO Z JABŁKAMI


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version