KOKOSOWE CIASTO Z JABŁKAMI
CIASTO
100 g cukru
125 g masła
2 jajka
200 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka kokosowego
50 g wiórków kokosowych
4 jabłka
sok z 1 cytryny
POLEWA
0,5 szkl cukru pudru
2 łyżki mleka kokosowego
wiórki kokosowe do posypania
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Każdą połówkę naciąć od zewnętrznej strony tak, aby nie przeciąć do końca. Sok z cytryny wymieszać z 0,5 szkl wody i obficie skropić ponacinane jabłka.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi na przemian z mlekiem kokosowym. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tarta lub kaszą manną. Przełożyć ciasto do formy, a na wierzch powciskać przygotowane wcześniej jabłka.
Piec przez 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 160 st do tzw. suchego patyczka.
Mleko kokosowe utrzeć z cukrem pudrem na lukier, polać nim wystudzone ciasto i posypać wiórki kokosowe na wierzch.