Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Lane chrusty

lane chrustyLane chrusty to moja propozycja na ostanie dni karnawału. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc trzeba wykorzystać ten czas na usmażenie czegoś słodkiego. Lane chrusty są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które jestem przekonana znajdą się w każdym domu. Przygotowanie ciasta zajęło mi 7 minut, więc nie chcę słyszeć wymówek. Do pochrupania, do kawki, jako mała przekąska chrusty są idealne. Odsyłam Was przy okazji do innych propozycji na Tłusty czwartek- klik.
Przepis na lane chrusty znalazłam w książce Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla.

Lane chrusty

3 jajka
1 łyżka cukru pudru
220 g mąki pszennej tortowej
150 ml mleka 3,2%
20 ml wódki
sczypta soli
cukier waniliowy

Dodatkowo

olej do smażenia
cukier pder do oprószenia chrustów

Żótka utrzeć mikserem z 1 łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodać makę, mleko, alkohol i ucierać na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i stopniowo dodawać do masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej trzepaczką do połączenia się wszystkich skladników.
Olej rozgrzać na małej patelni i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ciasto małym strumieniem. Smażyć na złoty kolor. Wysmażone chrusty przełożyć na ręcznik kuchenny, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem.

Lane chrusty was last modified: 8 lutego, 2018 by piegusek

Lane chrusty


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version