Lane chrusty to moja propozycja na ostanie dni karnawału. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc trzeba wykorzystać ten czas na usmażenie czegoś słodkiego. Lane chrusty są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które jestem przekonana znajdą się w każdym domu. Przygotowanie ciasta zajęło mi 7 minut, więc nie chcę słyszeć wymówek. Do pochrupania, do kawki, jako mała przekąska chrusty są idealne. Odsyłam Was przy okazji do innych propozycji na Tłusty czwartek- klik.
Przepis na lane chrusty znalazłam w książce Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla.
Lane chrusty
3 jajka
1 łyżka cukru pudru
220 g mąki pszennej tortowej
150 ml mleka 3,2%
20 ml wódki
sczypta soli
cukier waniliowy
Dodatkowo
olej do smażenia
cukier pder do oprószenia chrustów
Żótka utrzeć mikserem z 1 łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym. Dodać makę, mleko, alkohol i ucierać na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i stopniowo dodawać do masy. Delikatnie wymieszać, najlepiej trzepaczką do połączenia się wszystkich skladników.
Olej rozgrzać na małej patelni i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ciasto małym strumieniem. Smażyć na złoty kolor. Wysmażone chrusty przełożyć na ręcznik kuchenny, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem.