Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

PIERNIK STAROPOLSKI

piernik staroplski

Święta coraz bliżej, a na stole nie może zabraknąć dobrego piernika.  W tym roku u mnie będzie brylować piernik z najnowszej książki Lidla „Kuchnia Polska wg Pawła Małeckiego”. Jakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach z Pawłem Małeckim. Ten piernik staropolski posmakował mi tak bardzo, że postanowiłam go przygotować jeszcze przed Świętami. Najfajniejsze jest w nim to, że możecie go upiec już teraz, a na 2-3 dni przed Wigilią przełożyć powidłami i udekorować masą marcepanową i polewą czekoladową. Przetestowałam i w ten sposób przygotowany piernik jest doskonale skruszały, wilgotny i aromatyczny. Szczerze polecam! Nie pożałujecie:).

PIERNIK STAROPOLSKI

/keksówka 32×10
CIASTO
200 g masła
150 g miodu
40 g przyprawy do piernika
15 g kakao
3 szczypty kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
4 duże jajka
50 g cukru trzcinowego
60 g mąki żytniej pełnoziarnistej
80 g mąki pszennej tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
DO PRZEŁOŻENIA
250 g powideł śliwkowych
50 g miodu
POLEWA CZEKOLADOWA
100 ml śmietanki 30%
30 g miodu
100 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
20 g miękkiego masła
DODATKOWO
400 g masy marcepanowej
100 g orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych

W garnku na małym ogniu roztopić masło i miód. Dodać przyprawę do piernika, kakao, kardamon i cynamon. Podgrzać, ale nie zagotować. Zestawić z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Wszystkie rodzaje mąk , proszek do pieczenia i sodę wymieszać ze sobą. Dodać ubite jajka, przestudzoną masę maślano-miodową i dokładnie wymieszać. Całość przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut do momentu „suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Na patelnię przełożyć powidła i miód, smażyć przez kilka minut, aż lekko zgęstnieją. Wystudzony piernik wyrównać, ścinając wierzch. Przekroić na 2-3 części i przełożyć gorącymi powidłami. Powidłami posmarować również wierzch i wszystkie boki. Odstawić do wystudzenia.
Masę marcepanową rozwałkować na grubość 2-3 mm i obłożyć nią wcześniej posmarowany powidłami piernik. Odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc ale ja tego nie zrobiłam).

Śmietankę lekko zagotować z miodem, dodać pokruszone tabliczki czekolady. Zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać, aż się roztopi.
Dobrze wystudzony piernik oblać wystudzoną polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.


PIERNIK STAROPOLSKI was last modified: 12 grudnia, 2017 by piegusek

PIERNIK STAROPOLSKI


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version