Pierogi z wędzonym twarogiem i ziemniakami
Ciasto
0,5 kg mąki pszennej
0,5 l maślanki naturalnej
sól
Farsz
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
250 g twarogu wędzonego
1 duża cebula
olej
sól, pieprz, koperek
Okrasa
cebula
olej, sól
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę, pokrojoną w drobną kostkę, posolić. Gdy lekko przestygnie dodać do ziemniaków. Twaróg wędzony pokruszyć i dodać do reszty składników. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Dobrze wyrobić.
Do miski wsypać mąkę i sól, stopniowo dodawać maślankę, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować dość cienko ciasto, wykrawać kółka, nałożyć porcję farszu i uformować pierogi.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić i gotować pierogi około 2 minut od wypłynięcia na wierzch.
Na rozgrzanej patelni z olejem zrumienić pokrojoną w kostkę cebulkę i okrasić nią ugotowane pierogi.
Pierogi z wędzonym twarogiem i ziemniakami
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: