Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Pierożki serowo-wiśniowe

 
Sezon wiśniowy w pełni co mnie bardzo cieszy bo bardzo lubię te owoce, może nawet bardziej niż czereśnie. Dzisiaj u mnie pierożki z pysznym nadzieniem serowo-wiśniowym, rozeszły się bardzo szybko, więc następnym razem zrobię podwójną ilość. Doskonałe z zimnym mlekiem 🙂

Pierożki serowo-wiśniowe

Ciasto

1 i 3/4 szkl mąki
3/4 masła
3 łyżki śmietany
2 żółtka
łyżeczka cukru
szczypta soli

Nadzienie

40 dag tłustego twarogu
2 żółtka
2 łyżki masła
6 łyżek cukru
15 dag wiśni
cukier puder po posypania

Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać miękkie masło, posiekać. Dodać śmietanę, cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Wiśnie wsypać do rondla, posypać 2 łyżkami cukru, podlać niewielką ilością wody, gotować 10 minut aż płyn odparuje. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem, wymieszać z twarogiem, dodać wiśnie, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Piec do zrumienienia ok 30 minut w 180 stopniach. Ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
 
Pierożki serowo-wiśniowe was last modified: 27 lutego, 2017 by piegusek
Exit mobile version