Przepis zaczerpnęłam z fantastycznego bloga Zakochane z zupach gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na znane i mniej popularne zupy:).
PIKANTNA ZUPA Z DYNI Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
1 kg dyni ( u mnie hokkaido )
0,5-0,7 l wywaru warzywnego
2-3 średnie ziemniaki
kawałeczek papryczki chili
100 ml śmietanki kremówki
garść płatków migdałowych
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka natki pietruszki
szczypta mielonego imbiru
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
Dynię przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na kawałki. Inną odmianę dyni niż hokkaido dodatkowo obrać ze skórki. Do gorącego wywaru dodać przygotowaną dynię, pokrojone w kostkę ziemniaki i papryczkę chili. Gotować około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem oraz solą i pieprzem.
Na rozgrzanej suchej patelni podprażyć migdały do lekkiego zrumienienia.
Zupę zmiksować na gładko, dodać sok z cytryny i śmietankę. Wymieszać. Podawać z prażonymi migdałami i natką pietruszki.
PIKANTNA ZUPA Z DYNI Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: