Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Pudding z wiśniami

 
Lipiec, wakacje, urlopy jak to wszystko wspaniale brzmi, brakuje tylko pięknej pogody. Od kilku dni u nas za oknami burze, strugi deszczu a ja właśnie na urlopie :(. No cóż na poprawę nastroju upiekłam wiśniowy pudding. W całym domu pięknie zapachniało wanilią, cynamonem i wiśniami, a co tam pogoda 🙂

Pudding z wiśniami

1 kg wiśni
6 czerstwych bułek (użyłam bagietki)
1/2 ciepłego mleka
4 jajka
1/2 szkl cukru
cukier waniliowy (użyłam laski wanilii)
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki masła
tłuszcz do formy
cukier puder

Bułeczki pokroić na kromki. Mleko wymieszać z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym ( ja wrzuciłam do gorącego mleka  laskę wanilii, którą po przestudzeniu wyciągnęłam ) cytryną i cynamonem. Formę posmarować tłuszczem, spód wyłożyć kromkami bułki. Na nich rozłożyć wiśnie, przykryć warstwą bułek i ponownie wiśniami. Na wierzchu rozłożyć resztę bułek, polać masą jajeczno-waniliową i odstawić na 15 minut. Zapiekankę obłożyć płatkami masła, piec 30-40 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć i gorącą oprószyć obficie cukrem pudrem. Najsmaczniejsza od razu po wyciągnięciu z piekarnika.
 
Pudding z wiśniami was last modified: 27 lutego, 2017 by piegusek
Exit mobile version