Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Sajgonki :)

sajgonki

Sajgonki

0,5 kg mięsa mielonego
pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej
makaron chiński
imbir
przyprawa 5 smaków
sól i pieprz do smaku
papier ryżowy

Mięso usmażyć z dodatkiem imbiru i przypraw, przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć mieszankę chińską. Makaron przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko wymieszać ze sobą i ponownie przyprawić – w ten sposób nadzienie mamy gotowe :)).
Papier ryżowy zanurzyć na moment w letniej wodzie i położyć na deskę aż zmięknie. Na placek nałożyć nadzienie i zawinąć. Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju do osiągnięcia złotobrązowego koloru.
Żeby mieć pewność, że sajgonki się nie rozpadną i nie będą strzelać podczas smażenia zawijam je w podwójny papier i zostawiam na chwilkę, żeby tłuszcz nieco wsiąkł.
Sajgonki 🙂 was last modified: 2 listopada, 2017 by piegusek
Exit mobile version