Sałatka śledziowa
5-6 średnich płatów śledzi solonych a’la matjas
3-4 średnie ziemniaki
4 jajka
1 duża papryka czerwona
1 puszka groszku konserwowego
kawałek pora (około 10 cm jasnej części)
3 średnie ogórki kiszone
natka pietruszki
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra
0,5 szkl octu
Śledzie wyjąć z zalewy, opłukać, przełożyć do miski z zimną wodą, dolać ocet i zostawić do wymoczenia na około 3-4 godzinki. W międzyczasie ugotować ziemniaki (w całości, na parze lub w osolonej wodzie w mundurkach) i jajka. Ostudzone ziemniaki, jajka, ogórki kiszone, pora i paprykę pokroić w dość drobną kostkę. Groszek odcedzić z zalewy na durszlaku a natkę pietruszki posiekać. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i doprawić przyprawami. W osobnej miseczce wymieszać majonez z jogurtem i dodać do reszty składników sałatki. Odstawić do przegryzienia i ponownie doprawić do smaku w razie potrzeby.
Sałatka śledziowa
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: