Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Schab po cygańsku

schab po cygańsku

Schab po cygańsku

1 kg schabu w całości
kiszona kapusta
bulion
liść laurowy
ziele angielskie
cukier
przyprawy wg uznania
olej

Schab doprawić jak się lubi, pozostawić żeby nieco przeszedł przyprawami i przyrumienić na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. W szerokim garnku zagotować bulion, dodać do niego schab, liść laurowy, ziele i poddusić przez 30-40 min w zależności od grubości schabu. Kiszoną kapustę dobrze wycisnąć-jeżeli jest bardzo mocno ukwaszona to przepłukać zimną wodą i dodać do garnka ze schabem. Dusić przez kolejne 30-40 minut, po upływie tego czasu wyjąć schab i pokroić go na dość grube plasterki. Doprawić kapustę cukrem i w miarę potrzeby innymi przyprawami i dodać jeszcze na chwilkę pokrojony schab. Gotowe :).
Schab po cygańsku was last modified: 2 listopada, 2017 by piegusek
Exit mobile version