Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

TORT Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ

tort z frużeliną
Otrzymałam sporo próśb o przepis na ten tort z frużeliną truskawkową. Bardzo mnie zaskoczyliście, nie miałam pojęcia, że wzbudzi on takie zainteresowanie. Jest mi niezmiernie miło i dotrzymuję słowa publikując ten przepis. Jest to klasyczny tort na jasnym biszkopcie z przepyszną frużeliną truskawkową i klasycznym kremem, na bazie śmietanki i mascarpone. Ponieważ sezon na truskawki właśnie się rozpoczął udekorowałam go plasterkami truskawek. Prosto i klasycznie tak lubię najbardziej 🙂

TORT Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ

/porcja na tortownicę o średnicy 25-30 cm

BISZKOPT

6 jajek
1,5 szkl cukru
1 szkl mąki tortowej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki octu

MASA ŚMIETANKOWA Z MASCARPONE

2 op śmietanki 30% ( razem ok 660ml )
2 łyżki cukru pudru
2 op serka mascarpone

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA

500 g truskawek
2/3 szkl cukru
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
2,5 łyżeczki żelatyny

NASĄCZENIE

3/4 szkl wody
sok z cytryny
opcjonalnie alkohol

Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i ubijać do momentu aż piana będzie błyszcząca a cukier rozpuszczony. Dodać żółtka i krótko ubić. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski z masą jajeczną, dodać ocet i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 45 min do zrumienienia w temp 175 st.
Serek mascarpone i śmietankę wyłożyć do miski i ubić na sztywno dosładzając cukrem pudrem wg upodobania.
Truskawki (jeżeli duże to pokroić na połowę) wymieszać z cukrem i cały czas mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać cytrynę, mąkę wymieszaną z wodą i zagotować. Zestawić. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, a gdy napęcznieję krótko podgrzać w mikrofali uważając, żeby się nie zagotowała. Dodać do truskawek i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Z wystudzonego biszkoptu zdjąć cukrowy wierzch i pokruszyć. Ciasto przekroić na 3 części. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć. Przy brzegach wycisnąć przez dużą tylkę pasek kremu i wypełnić środek frużeliną. Nałożyć drugą część biszkoptu, dokładnie docisnąć i nasączyć. Wyłożyć porcję kremu i na wierzch ułożyć ostatnią część ciasta. Nasączyć i posmarować wierzch oraz boki warstwą kremu. Udekorować wedle upodobania. U mnie boki obsypane pokruszonym wierzchem z biszkopta i pokrojonymi w plasterki truskawkami. Na wierzchu powyciskałam kleksy z kremu i poukładałam w rządkach plasterki truskawek.

TORT Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

TORT Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version