Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH

babka na białkach

Porządkując zamrażalnik zauważyłam sporą ilość białek. Jakoś tak ich się nazbierało. Nie miałam ochoty na bezę, więc postanowiłam upiec babkę na białkach. Wypatrzona już jakiś czas temu na blogu Izy – klik  wreszcie doczekała się publikacji. Babka na białkach ma różne opinie. Jest dość sucha (mi to akurat nie przeszkadzało) i niezwykle „lekka”. Fajna propozycja na Wielkanoc.

TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH

7 białek
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl mąki + 1 łyżeczka
3/4 szkl oleju
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 kisiel truskawkowy (dałam dwa)
1/2 szkl maku
ulubiony aromat

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać partiami cukier. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do białek. Wlać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel a do czwartej mak. Do ciasta makowego, białego i kakaowego dodać po kropelce ulubionego aromatu jeżeli lubicie (ja nie dałam i mi go brakowało).  Wymieszać.
Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wykładać po kolei kolorowe ciasta według upodobań.  Piec przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu tzw „suchego patyczka”.

TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

TULIPAN - BABKA NA BIAŁKACH


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version