Porządkując zamrażalnik zauważyłam sporą ilość białek. Jakoś tak ich się nazbierało. Nie miałam ochoty na bezę, więc postanowiłam upiec babkę na białkach. Wypatrzona już jakiś czas temu na blogu Izy – klik wreszcie doczekała się publikacji. Babka na białkach ma różne opinie. Jest dość sucha (mi to akurat nie przeszkadzało) i niezwykle „lekka”. Fajna propozycja na Wielkanoc.
TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH
7 białek
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl mąki + 1 łyżeczka
3/4 szkl oleju
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 kisiel truskawkowy (dałam dwa)
1/2 szkl maku
ulubiony aromat
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać partiami cukier. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do białek. Wlać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel a do czwartej mak. Do ciasta makowego, białego i kakaowego dodać po kropelce ulubionego aromatu jeżeli lubicie (ja nie dałam i mi go brakowało). Wymieszać.
Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wykładać po kolei kolorowe ciasta według upodobań. Piec przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu tzw „suchego patyczka”.