Dorsz pieczony w palonej skórce jabłkowej z salsą z jabłka,
Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo – limonkowym
Pasztet z królika na musie chrzanowo – jabłkowym z orzechami włoskimi
Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem
Śedzie marynowane w suszonych grzybach z salsą jabłkową
Tatar z kapia z jabłkiem i sosem szczawiowym
Gryczany crumble z sosem z trawy żubrowej
Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem
0,5 kg fileta z łososia bez skóry
przyprawy do łososia: imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra
200 g kapusty kiszonej
2 szalotki
1 łyżka pasty curry
1 łyżeczka curry w proszku
0,5 łyżeczki startego imbiru
1 łyżka miodu
1 limonka
150 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka masła
2 jabłka
50 ml śmietanki słodkiej 30%
1 łyżka posiekanej kolendry
sól, pieprz i oliwa
Cebulę szalotkę posiekać drobno, zeszklić na oliwie z masłem. Dodać pastę i proszek curry, krótko przesmażyć i wlać mleko kokosowe, śmietankę oraz starty imbir. Gotować około 5 minut aż sos zgęstnieje. Doprawić miodem, sokiem oraz skórką starta z limonki. Kapuste kiszoną lekko przesiekać i dodać do sosu razem z posiekaną kolendrą. Doprawić do smaku solą i pieprzem a na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko. Już nie gotować, odstawić.
Łososia pokroić na równe kawałki, obtoczyć z dwóch stron w przyprawach i delikatnie opalić (przesmażyć bez tłuszczu) na suchej patelni. Odstawić do odpoczęcia i połamać na małe kawałki.
Kapustę curry wyłożyć na półmisek a na wierzchu poukładać kawałki łososia.
Wigilia z Lidlem - warsztaty kulinarne
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: