Pozostając jeszcze w klimacie świątecznym przygotowałam dla Was fotorelację z warsztatów kulinarnych. Warsztaty kulinarne zorganizowała firma Lidl Polska, a gospodarzem spotkania był mistrz kuchni Lidla – Karol Okrasa. Gotowaliśmy w pięknej oranżerii Pałacu w Małej Wsi położonej w okolicy Sadów Grójeckich. Dodatkowo przygotowano dla nas niespodziankę w postaci zwiedzania firmy Rajpol Sp. z o.o. jednej z najnowocześniejszych i największych Organizacji Producentów Owoców w Polsce.
Zapewniono nam niesamowitą, świąteczną atmosferę i wiele kulinarnych inspiracji. Karol Okrasa i Lidl zadbali aby spotkanie było inspirujące i ciekawe. Motywem przewodnim spotkania były Jabłka Grójeckie. Karol zachęcał do sięgania do tradycji oraz wykorzystywania lokalnych produktów. Podzieleni zostaliśmy na kilka grup i przygotowaliśmy różne potrawy z wykorzystaniem pysznych jabłek. W mojej grupie, którą nazwałyśmy żartobliwie „grupą blondynek” znalazła się przesympatyczna Ola z bloga Kuchnia bon Apetit oraz Marta z bloga Mgotuje.
Dość obfite menu zawierało takie potrawy:
Dorsz pieczony w palonej skórce jabłkowej z salsą z jabłka,
Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo – limonkowym
Pasztet z królika na musie chrzanowo – jabłkowym z orzechami włoskimi
Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem
Śedzie marynowane w suszonych grzybach z salsą jabłkową
Tatar z kapia z jabłkiem i sosem szczawiowym
Gryczany crumble z sosem z trawy żubrowej
Naszym wyzwaniem kulinarnym był Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem. Przepis tak doskonale wpasował się w moje kubki smakowe, że powtórzę go nie raz w swojej kuchni. Tymczasem podzielę się z Wami przepisem:)
Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem
0,5 kg fileta z łososia bez skóry
przyprawy do łososia: imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra
200 g kapusty kiszonej
2 szalotki
1 łyżka pasty curry
1 łyżeczka curry w proszku
0,5 łyżeczki startego imbiru
1 łyżka miodu
1 limonka
150 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka masła
2 jabłka
50 ml śmietanki słodkiej 30%
1 łyżka posiekanej kolendry
sól, pieprz i oliwa
Cebulę szalotkę posiekać drobno, zeszklić na oliwie z masłem. Dodać pastę i proszek curry, krótko przesmażyć i wlać mleko kokosowe, śmietankę oraz starty imbir. Gotować około 5 minut aż sos zgęstnieje. Doprawić miodem, sokiem oraz skórką starta z limonki. Kapuste kiszoną lekko przesiekać i dodać do sosu razem z posiekaną kolendrą. Doprawić do smaku solą i pieprzem a na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko. Już nie gotować, odstawić.
Łososia pokroić na równe kawałki, obtoczyć z dwóch stron w przyprawach i delikatnie opalić (przesmażyć bez tłuszczu) na suchej patelni. Odstawić do odpoczęcia i połamać na małe kawałki.
Kapustę curry wyłożyć na półmisek a na wierzchu poukładać kawałki łososia.
Dziękuję firmie Lidl za zaproszenie na warsztaty. Było cudownie co mam nadzieję widać na zdjęciach:).