Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Bób z masłem i pietruszką

bób z masłem i pietruszką
Bób z masłem i pietruszką to danie kultowe w mojej rodzinie. Jak tylko pojawi sie na działce młody bób, to właśnie w tej sposób go zajadamy. W moim rodzinnym domu to w zasadzie tylko w ten sposób podawało się bób. Teraz wachlarz potraw z dodatkiem bobu jest ogromny. Wykorzystuje się go jako składnik sałatek, dodatek do mięs i sosów.  I bardzo dobrze, bo to smaczne warzywo. Oprócz bobu z masłem i pietruszką bardzo smakują mi pierogi z bobem i twarogiem. Są bardzo syte i wszyscy je uwielbiamy. Dzisiaj jednak nie o pierogach, lecz zdradzam Wam mój rodzinny przepis na bób. Celowo nie podaję proporcji poszczególnych składników-dopasujcie do Waszych indywidualnych potrzeb.

Bób z masłem i pietruszką

bób
woda
sól
masło
natka pietruszki

W garnku zagotować wodę z solą i na wrzątek wrzucić bób. Gotować 3-5 minut, w zależności od wielkości ziaren. Najłatwiej sprawdzić czy bób jest gotowy wyławiając ziarenko i sprawdzając stopień miękkości. Powinien być lekko twardawy, nie rozgotowany. Odczedzić wodę od bobu, tak jak odcedza się ziemniaki i odstawić ponownie na gaz. Do garnka z bobem (już bez wody) dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Na koniec dodać posiekaną natke pietruszki i posolić do smaku. Przełożyć na talerz lub do miseczek i zajadać.

Bób z masłem i pietruszką was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

Bób z masłem i pietruszką


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version