Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Klopsy z bobem i cytryną

klopsy z bobem i cytryną
Klopsy z bobem i cytryną to propozycja dla tych osób, które nie boją się łączyć mięsa z aromatycznymi przyprawami. „Świeże, ostre i bardzo, bardzo smaczne-te klopsy to nasz pomysł na idealna wiosenną kolację”. Zupełnie się zgadzam z autorami książki kucharskiej „Jerozolima”. Danie jest bardzo syte i zarazem lekkie. Dodatek soku z cytryny świetnie ożywił i odświeżył całą potrawę. Moje smaki-zupełnie inne od tych, które znam na codzień, ale uważam że warto próbować i poznawać kuchnię innych krajów. Nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis gdyż użyłam wieprzowiny, zamiast wołowiny i jagnięciny, ale i tak wyszło pysznie:).
Bób można jeszcze znaleść w sklepach i na targowiskach, więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Polecam również pierogi z bobem albo tradycyjny bób z masłem i pietruszką.

Klopsy z bobem i cytryną

/Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi „Jerozolima”

Klopsy

500 g mielonej wieprzowiny
1 średnia cebula, drobno posiekana
120 g tartej bułki
po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, mięty, koperku i kolendry
2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżka mielonego kuminu
2 łyżeczki kaparów, posiekanych
1 jajko

Dodatkowo

350 g bobu
4 gałązki tymianku
6 ząbków czosnku, pokrojonych na plasterki
8 dymek, pokrojonych w kostkę
2,5 łyżki soku z cytryny
0,5 l bulionu drobiowego
sól, pieprz
olej
natka pietruszki, koperek do sosu
ryż basmati

Wszystkie składniki na pupety włożyć do dużej miski. Dodać 3/4 łyżeczki soli, dużo czarnego pieprzu, najlepiej młotkowanego i wymieszać dobrze rękami. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyć, aż się zrumienią. Usmażone kotlety zdjąć z patelni i wytrzeć ją do czysta.
Bób zblanszować przez 2 minuty w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i zahartować pod zimna wodą. Połową bobu obrać z łupinek.
Na patelni na której smażyły się klopsy rozgrzać 4 łyżki oleju. Dodać tymianek, czosnek oraz dymkę i smażyć na średnim ogniu około 3 minut. Dodać bób w łupinkach, 1,5 łyżki soku z cytryny, 80 ml bulionu, 1/4 łyżeczki soli i czarny pieprz. Bób powinien być niemal całkowicie pokryty płynem. Prezykryć patelnię pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 10 minut.
Po upływie wskazanego czasu dodać podsmażone wcześniej klopsy, pozostały bulion, przykryć i gotować 25 minut. Doprawić do smaku. Jeżeli jest za rzadki, zdjąć pokrywkę i nieco zredukować. Dodać posiekane zioła , 1 łyżkę soku z cytryny oraz obrany bób. Lekko zagęściłam sos mieszanką wody i mąki. Zagotować i podawać z ryżem.

Klopsy z bobem i cytryną was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

Klopsy z bobem i cytryną


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version