Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Pierogi z jagodami

pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to oprócz pierogów z bobem i botwinką letni must have. Jagody pojawiły się już w lesie i coraz częściej można je spotkać na lokalnych bazarkach. Z racji tego, że pochodzę z Kaszub gdzie zawsze chodziło się do lasu i zbierało jagody, nie jestem leniwa i sama je zieram. Teraz, kiedy mieszkam na Warmii nie znam jagodowych lasów, ale czasami jak wracam od rodziców zatrzymuję się po drodze na kaszubach i  zbieram jagody prosto z krzaczka. Pierszy tegoroczny wypad do lasu nie skończył się dużymi zbiorami, bo złapała nas ulewa. Na pierogi jednak wystarczyło:). Wykorzystałam przepis Andrzeja Polana na ciasto na pierogi– wyszły wyśmienite!

Pierogi z jagodami

Ciasto na pierogi

1 kg mąki
100 ml oleju
200 ml wody
200 ml mleka
1 jajko
sól

Nadzienie

jagody
cukier

Polewa

śmietana kwaśna
cukier

Do miski przesypać mąkę i dodać sól. W garnuszku wymieszać olej, wodę, mleko i jajko. Dodać do mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Ponieważ używam mąki Basia tortowej zawsze zwiększam o odrobinę ilość wody, bo mąka bardzo ją chłonie.
Rozwałkować starając się nie podsypywać za dużo mąki, żeby ciasto nie było za twarde i szklanką wykrawać krążki.
Jagody wymieszać z cukrem (ilość wedle uznania) i nadziewać krążki z ciasta pierogowego. Gotować przez 3 minuty od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Odcedzić i podawać gorące polane kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem.

Pierogi z jagodami was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

Pierogi z jagodami


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version