Ponieważ ja zawsze pasteryzuję tradycyjnie chętnie podzielę się kilkoma informacjami na temat pasteryzacji w garnku.
Jak pasteryzować słoki w garnku:
-na dnie garnka zawsze układam zużytą, ale zawsze czystą ściereczkę kuchenną
-woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości słoików
-jeżeli przetwory zalewamy gorącą zalewą to słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą
-jeżeli przetwory zalewamy zalewą już przestudzoną, słoki wstawiamy do garnka z zimną wodą. Przed wstawieniem kolejnej porcji dolewamy zawsze nieco zimnej wody, aby schłodzić temperaturę.
-słoiki nie powinny się ze sobą stykać
-wodę podgrzewamy na średnim ogniu i po zagotowaniu zmniejszamy ogień. Woda powinna lekko buzować.
-gwinty słoków powinny być zawsze dokładnie wyczyszczone i osuszone
-zakrętki nie powinny nosić żadnych śladów zużycia- rdzy, zadrapań
Sałatka z ogórków na zimę
3 kg ogórków (obranych i pokrojonych w cienkie plasterki)
0,5 kg cebuli (pokrojonych w drobną kostkę)
2 łyżki soli
Zalewa
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru
190 g przecieru pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
W misce wymieszać ogórki, cebulę i sól. Odstawić na 2 godziny.
W garnku zagotować wszystkie składniki zalewy pomidorowej i gorącą zalać ogórki i cebulę. Dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować około 7-10 minut.
Sałatka z ogórków na zimę
By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:
Directions: