Nie wiem jak Wy ale ja już powoli mam dość wekowania ogórków. Wszystko wskazywało na to, że sezon ogórkowy będzie w tym roku bardzo krótki. Ulewy i niskie temperatury niezbyt korzystnie wpływają na te warzywa, ale one jakoś przekornie w tym roku bardzo zaowocowały. W związku z tym pojawiają się nowe pomysły na wykorzystanie tej sytuacji. Obydwa przepisy są dla mnie nowe, robię je po raz pierwszy, ale zostały mi polecone, więc zaufałam i wykonałam :). W tej chwili w mojej kuchni pasteryzuje się sałatka ogórkowa i ogórki po meksykańsku, przepisy podam jutro albo pojutrze i to będzie koniec mojej przygody z ogórkami w tym roku. Pozdrawiam wszystkich którzy jeszcze zmagają się z tegorocznym wysypem ogórków.
Ogórki z kurkumą
Zalewa
3 szkl wody
2,5 szkl cukru
1 szkl octu
1 łyżka soli
1 łyżka kurkumy
Do słoika wkładamy ząbek czosnku i układamy ciasno ogórki pokrojone w słupki – ja pokroiłam w grube plastry. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać przygotowane wcześniej ogórki. Pasteryzować 3 minuty.
Ogórki z przyprawą do grilla
4 kg ogórków
1 kg cebuli
3 łyżki soli
Zalewa
2 szkl octu
3 szkl cukru
5 szkl wody
2 łyżki przyprawy do grilla
1 łyżka gorczycy
Do słoika
koper
natka pietruszki
Ogórki pokroić w słupki, cebulę w talarki, posolić i odstawić na 2 godziny.
Ugotować zalewę, ostudzić i wlać do ogórków z cebulą. Wszystko dokładnie wymieszać i powkładać do przygotowanych słoików w koprem i natką pietruszki w środku. Pasteryzować 3 minuty.