Uff to już koniec na ten rok moich zmagań z ogórkami. Tak jak obiecałam w poprzednim poście zamieszczam ostatnie w tym sezonie przepisy.na przetwory z tym warzywem. Jestem bardzo zadowolona bo wypróbowałam 4 nowe przepisy, które mam nadzieję, przypadną nam do smaku i pełna zapału będę mogła w przyszłym roku znowu nieco poeksperymentować :).
Ogórki po meksykańsku
4 kg ogórków
8 łyzek soli
1-3 łyżeczki chili
1/2 szkl oleju
3 główki czosnku
1,5 szkl octu
1/2 kg cukru
6 liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżka słodkiej papryki
łyżka płatków papryki suszonej
3-4 łyżki gorczycy
Ogórki pokroić w grube ok 2 cm plastry, posypać solą, odstawić na 8 godzin co jakiś czas zamieszać. Po upływie czasu odcedzić, zagotować olej i gorącym polać plastry ogórków. Czosnek obrać, rozetrzeć i posypać ogórki, dodać chili, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, papryki i gorczycę. Zagotować ocet, dodać cukier, wymieszać aby się rozpuścił. Gorącą zalewą zalać ogórki. Odstawić na 12 godzin, co jakiś czas zamieszać. Po upływie tego czasu włożyć ogórki do wyparzonych słoików i zalać zalewą. Nie pasteryzować. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Sałatka ogórkowa
Do słoika
ogórki
papryka
cebula
pomidory
koper
czosnek
gorczyca
Zalewa
5 szkl wody
1 szkl octu
1 szkl cukru
1 łyżka soli
Na dno słoika włożyć ząbek czosnku i koper, poukładać pokrojone warzywa . Składniki zalewy ugotować i ostudzić. Zalać warzywa, wsypać pół łyżeczki gorczycy, na wierzch ułożyć niewielki kawałek kopru. Pasteryzować 3 minuty.