Site icon Każdy ma jakiegoś bzika – Pieguskowa kuchnia

Żeberka w kapuście kiszonej

żeberka w kapuście pieczone
Żeberka w kapuście kiszonej to danie, które kojarzę już z czasów dzieciństwa. Zawsze smakowało mi takie mięso w kwaskowym, aromatycznym sosie. Jest to danie szczególnie popularne gdy za oknem hula zima. Pogoda nas teraz nie rozpieszcza i wciąż jest zimno, więc żeberka są idealną propozycją obiadową na ten czas. Zazwyczaj robiłam żeberka duszone, ale tym razem przygotowałam wersję pieczoną. W obu wersjach potrawa smakuje bardzo dobrze, więc możecie sobie wybrać czy wolicie poddusić je w garnku czy upiec w piekarniku. To danie, które można przygotować nieco prędzej np na imprezę, a potem tylko wystarczy podgrzać. Takie odgrzane są jeszcze smaczniejsze. Żeberka obok roladek z karkówki to dwa dania, które uwielbiam, ale podstawą jest kapusta kiszona dobrej jakości, najlepiej domowa. Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy kiszą kapustę, ale warto poszukać w pobliżu naszego miejsca zamieszkania gospodarza, który ją kisi.  Polecam takie żeberka zanim wiosna rozgości się u nas na dobre.

Żeberka w kapuście kiszonej

1 kilogram żeberek wieprzowych
1 kilogram kapusty kiszonej
2 cebule
2-3 ziarnka ziela ngielskiego
1-2 liście laurowe
sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek, papryka słodka
olej do podsmażenia

Kapustę kiszoną lekko odcisnąć, przełożyć ją do garnka, zalać wodą, posolić i krótko obgotować. Odcedzić.
Żeberka pokroić na porcje, doprawić przyprawami, dolać nieco oleju i dokładnie wmasować w mięso. Na rozgrzanej patelni zrumienić żeberka i przełożyć je do naczynia żaroodpornego lub garnka. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażyć pokrojoną w kostkę  cebulę i dodać ją do kapusty.  Wymieszać. Połowę porcji kapusty wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, lub garnka jeżeli będziemy je dusić. Na kapustę wyłożyć żeberka, a na nie pozostałą porcję kapusty. Podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Jeżeli mamy słabo ukiszoną kapustę dodać nieco soli. Przykryć naczynie pokrywką i piec w 175 stopniach ( lub dusić ) przez 1-1,5 godzinki w zależności od wielkości żeberek. Takie żeberka najlepiej smakują z ziemniakami z wody bądź z kawałkiem ulubionego pieczywa na zakwasie. Gotowe!

Żeberka w kapuście kiszonej was last modified: 12 listopada, 2017 by piegusek

Żeberka w kapuście kiszonej


By
Published:
Receipes summary:
Receipes Totaltime:
Nutrition:
Ingredients: Thinly-sliced
Price:

Directions:
...

Exit mobile version