Ciasteczka kokosowe z maszynki to wspomnienie mojego dzieciństwa. Kilka dni temu otrzymałam bardzo sympatyczną przesyłkę od Lidla. Były tam produkty niezbędne do przygotowywania wypieków i ich dekoracji oraz maszynka do ciastek. Już od dawna marzyłam o takiej maszynce, więc prezent trafił idealnie w punkt. Kiedyś takie ciasteczka kokosowe były bardzo popularne, wykorzystałam więc przepis ze starego zeszytu mojej mamy. Bez proszku do pieczenia i zbędnych dodatków wyszły bardzo kruche i pysznie kokosowe.
CIASTECZKA KOKOSOWE Z MASZYNKI
0,5 kg mąki
1 szklanka cukru pudru
1 i 3/4 kostki miękkiego masła
3 żółtka
6 łyżek wiórków kokosowych
Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać miękkie masło i resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na części, utoczyć wałeczki o grubości zbliżonej do tuby maszynki i wyciskać ciasteczka na lekko natłuszczonej blaszce. Piec 8-10 min w temperaturze 175 st. do lekkiego zrumienienia.
Ciasteczek nie należy wyciskać na papier do pieczenia, gdyż masa się do niego nie przykleja :).