Chleb wieloziarnisty piekę już od wielu, wielu lat. Zazwyczaj była to obowiązkowa pozycja z okazji wszelakich świąt, jednak ostatnio wypiekam go coraz częściej. Wszyscy go uwielbiamy. Jest nafaszerowany sporą ilością ziaren i do tego bardzo szybko się go robi. Nie trzeba go wyrabiać, zagniatać ani formować – wystarczy wymieszać :). Dodatkowym atutem jest to, że zachowuje bardzo długo świeżość i się nie kruszy, a to za sprawą mąki krupczatki, którą używamy do wypieku. Polecam i mam nadzieję, że pokochacie ten prosty chleb wieloziarnisty tak samo jak moja rodzina 🙂
CHLEB WIELOZIARNISTY
/ 2 blaszki keksowe ok 30 cm długości
1 kg mąki krupczatki
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szkl otrąb pszennych lub razowych
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki soli
5 łyżek cukru
50 g świeżych drożdży
1 l ciepłej wody ( nie za gorącej żeby nie zaparzyć drożdży)
W garnuszku lub dzbanku rozmieszać drożdże z ciepłą wodą. W dużej misce wymieszać pozostałe składniki i dodać mieszankę wody i drożdży. Wymieszać łyżką do połączenia się składników i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wymieszać ponownie i przełożyć do blaszek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych płatkami owsianymi. Poczekać aż ciasto wyrośnie, posypać ziarnami i piec około 1 godziny w temperaturze 220-230 stopni.