Przepis na ciasto chałwowe zaczerpnęłam z przepisów Kasi – Twoja Złota Kolekcja. Generalnie nie przepadam za chałwą ale ciasto zjadłam ze smakiem :). Robiąc ponownie na pewno skuszę się na poprawki szczególnie jeśli chodzi o biszkopt resztę pozostawię bez zmian. Krem chałwowy jest bardzo smaczny i zasługuje na dobry biszkopt!
Ciasto chałwowe
Biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem chałwowy
20 dag chałwy
20 dag margaryny Kasia
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów
25 ml alkoholu
Dekoracja
1 tabliczka czekolady
3 łyżki śmietany 36 %
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żołtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy delikatnie mieszając.
Do prostokątnej formy ( i tu miałam wątpliwości bo niewiem czy nie miała przez przypadek być keksówka ) posmarowanej margaryną wlać ciasto i piec około 30 minut w temp 170 stopni.
Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać pokruszoną chałwę a następnie alkohol, rodzynki i orzechy. Wymieszać.
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem i udekorować rozpuszczoną ze śmietanką czekoladą.
Smacznego :).