To ciasto drożdżowe z jabłkami upiekłam przed feriami ale nie zdążyłam opublikować przed wyjazdem. Nadrabiam więc zaległości. Kiedy je zobaczyłam u dagmary_65-klik szybko pobiegłam po drożdże i upiekłam. Na początku nie chciało mi urosnąć, ale kiedy wpadło w moje ręce, nie miało już żadnych szans – ha ha ha. Jestem zwolenniczką wyrabiania ręcznego wszystkiego co drożdżowe. Wydaje mi się, że drożdże lubią być „dopieszczane”.
Ciasto wyszło bardzo smaczne, dałam mniej jabłek i mocno tego żałowałam, ale tak i tak zniknęło w nieznanych okolicznościach 🙂
Ciasto drożdżowe z jabłkami
500 g mąki pszennej
50 g drożdży+1 łyżka cukru
1 jajo
2 żółtka
1 szkl mleka
100 g masła
1 łyżka oliwy lub oleju
1/2 szkl cukru
1/4 łyżeczki soli
5-6 jabłek
cukier puder do posypania ciasta
Masło roztapiamy, dodajemy do niego łyżkę oliwy lub oleju, mleko podgrzewamy. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru. Jajko i żółtka ubijamy z cukrem. Mleko lekko podgrzewamy. Wszystkie składniki dodajemy do przesianej mąki, mieszamy grubą, drewnianą łyżką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, nakrywając ściereczką.
W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na szesnastki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swą objętość, wykładamy je do prostokątnej natłuszczonej formy. Wciskamy w ciasto kawałeczki jabłek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut
Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut ( gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone ).
Przed podaniem posypujemy wierzch cukrem pudrem.