Tortille pszenne to świetna przekąska na imprezę. Karnawał sprzyja towarzyskim spotkaniom i zazwyczaj są to tzw domówki. W moim otoczeniu nie spotkałam się jeszcze z nikim, kto nie lubi tortilli. Te pszenne placki przebojem zdobyły popularność w moim domu. Ja osobiście uwielbiam serwować moim gościom każdą część dania osobno. Każdy nakłada sobie dodatki wedle uznania. Jest to uwielbiana przez nas forma. Nie muszę składać i zawijać placków oraz martwić się czy wystarczająco dużo dodałam sosu czy też sałaty. Spróbujcie, a przekonacie się, jak miłe będzie każde spotkanie z przyjaciółmi :).
DOMOWE TORTILLE PSZENNE Z KURCZAKIEM
PLACKI
750 g mąki
140 ml oleju (troszkę więcej niż pół szkl)
560 ml gorącej wody ( 2 i 1/4 szkl)
3 płaskie łyżeczki soli
NADZIENIE
pierś z kurczaka
ulubione przyprawy, odrobina oleju
MIODOWY SOS WINEGRET
2 łyżki soku z cytryny
7-8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
szczypta soli i pieprzu opcjonalnie
DODATKOWO
mix sałat
Do większej miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać olej i gorącą wodę ( 2-3 minuty o zagotowaniu). Wstępnie wymieszać łyżką drewnianą, a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 16 do 24 kulek w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać placki. Na podsypanej mąką stolnicy spłaszczyć kulkę i rozwałkować w miarę równe krążki.
Smażyć z obu stron na suchej i rozgrzanej patelni. Uważać żeby się nie przypaliły, ponieważ staną się bardzo kruche i będą się łamać.
Pierś z kurczaka pokroić na cienkie paski, doprawić wedle upodobania, dodać olej i odstawić na chwilkę żeby się zamarynowały. Smażyć na rumiano na rozgrzanym grillu.
Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiczku, szczelnie zakręcić i dokładnie wstrząsnąć, aż się połączą w sos. Część sosu wymieszać z sałatą, a resztę zostawić do polania gotowego dania (opcjonalnie).
Na upieczone placki nałożyć porcję sałaty, grillowane mięso i polać odrobiną sosu. Zwinąć i zajadać.