Dzisiaj zapraszam na świąteczną przekąskę podaną w bardzo efektowny sposób. Warzywa i indyk w aromatycznej galarecie w kształcie jajka na pewno przykuje uwagę na świątecznym stole. Niewątpliwą zaletą jest możliwość dowolnej modyfikacji nadzienia do jajek z galarety. Świetnie będą smakować z ulubioną szynką zamiast mięsa drobiowego. Bazą jest dobrej jakości bulion bo to on nadaje smaku całemu daniu:)
GALARETA W „JAJKACH”
10 jajek (wydmuszek)
włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka,por)
1,5 l wody
1 skrzydło z indyka
polędwiczka z indyka
sól, pieprz
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki żelatyny
groszek konserwowy
kukurydza konserwowa
natka pietruszki
Z mięsa indyczego, włoszczyzny i przypraw ugotować aromatyczny bulion. Jajka umyć, obtłuc delikatnie skorupkę z szerszego końca i delikatnie wylać zawartość do miseczki (jajka nie będą mam potrzebne tylko wydmuszka). Puste wydmuszki wyparzyć we wrzątku i osuszyć.
Groszek i kukurydzę odcedzić, marchewkę i mięso z wywaru pokroić w drobną kostkę.
Żelatynę zalać 1/3 szkl zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Odmierzyć 0,5 litra bulionu, przecedzić go przez sito wyłożone gazą. Zagotować, podprawić do smaku (jeżeli jest potrzeba-powinien być bardzo aromatyczny) zestawić z ognia i dodać przygotowaną wcześniej żelatynę. Odstawić aż zacznie tężeć.
Wydmuszki ułożyć w wytłoczce na jajka, napełnić do 3/4 wysokości kawałkami warzyw i mięsa. Zalać tężejącym wywarem i odstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem obrać galaretę ze skorupek.