Golonka w kapuście to moja kolejna propozycja do trwającej akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl. Jest syta, aromatyczna. To kultowe danie kuchni polskiej. Tłusto ale nie umiem się jej oprzeć i czasami pojawia się na moim stole. Koniecznie podana z kuflem zimnego piwa!
Golonka w kapuście
golonka
kapusta kiszona
włoszczyzna
3 liście laurowe
ziele angielskie
pieprz w ziarnach
sól
Golonkę
ugotować do miękkości w wywarze warzywnym. Kapustę opłukać, lekko
posiekać, zalać wywarem z golonki i chwilę pogotować. Przełożyć razem z
golonką do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 45 minut w
temperaturze 200 stopni. Podawać z pieczywem i zimnym piwem.
ugotować do miękkości w wywarze warzywnym. Kapustę opłukać, lekko
posiekać, zalać wywarem z golonki i chwilę pogotować. Przełożyć razem z
golonką do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 45 minut w
temperaturze 200 stopni. Podawać z pieczywem i zimnym piwem.