Dzisiejsze słodkie propozycje przygotowałam pod kątem konkursu Przepis na Kopernika! zorganizowanego przez toruńską fabrykę pierników. Toruńskie pierniki są słynne na całym świecie, a Fabryka Cukiernicza Kopernik dzielnie strzeże tradycyjnych receptur wypieku. Do dzisiejszych deserów wybrałam dwa rodzaje pierników: Katarzynki oraz Pierniki nadziewane w deserowej czekoladzie z serca fabryki. Przygotowałam lekkie desery na bazie owoców dostępnych w zasadzie przez cały rok. Jabłka i gruszki świetnie komponują się z piernikowymi aromatami i smakami. Samodzielne przygotowanie w warunkach domowych nie sprawi nikomu żadnego kłopotu, a składniki są ogólnodostępne. Ugotowane, ale nie rozpadające się gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym przypadną do gustu i do smaku każdemu łasuchowi.
Gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym
4 gruszki
woda
1/2 szkl cukru
laska wanilii
Sos piernikowo-czekoladowy
150 ml śmietanki 30%
150 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
2 pierniczki katarzynki
5 pierniczków nadziewanych w deserowej czekoladzie
Gruszki obrać zostawiając ogonki i wstawić je do wysokiego rondelka. Zalać wodą tak aby owoce były zakryte, dodać cukier, laskę wanilii przekrojoną na pół i gotować aż zmiękną ale nie będą się rozpadać. Rondelek zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia. Delikatnie wyciągnąć zimne gruszki do odsączenia.
W drugim garnuszku zagrzać śmietankę, dodać posiekane czekolady i pokruszone, nadziewane pierniczki. Odstawić na kilka minut a następnie dokładnie wszystko wymieszać do połączenia się składników w sos.
Na talerzyku wyłożyć porcję sosu piernikowo-czekoladowego, ustawić na nim gruszkę i polać odrobiną sosu. Pierniczki katarzynki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać gruszki po wierzchu. Gotowe:)
Jabłka pieczone pod piernikową kołderką natomiast mogłabym jeść codziennie. Chrupiąca kołderka z migdałów, korzenna posypka, kwaskowe, polskie jabłka no i gałka ulubionych lodów zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie.
Jabłka pieczone pod piernikową kruszonką
3 jabłka najlepiej kwaskowe
ulubione lody
Kruszonka
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki płatków migdałowych
4 pierniczki katarzynki
2 łyżeczki cukru trzcinowego
60 g masła
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki. Owoce ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, posypać odrobiną cukru trzcinowego.
Płatki owsiane i migdałowe, potarkowane na tarce o dużych oczkach pierniczki katarzynki wymieszać z roztopionym masłem. Kruszonkę nałożyć na wierzchu owoców i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec około 25 minut. Na gorący deser nałożyć gałkę ulubionych lodów i natychmiast podawać.
Oba przepisy zgłaszam do konkursu organizowanego przez FC Kopernik: Przepis na Kopernika!