Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię karkówkę i wszelakiego rodzaju dania jednogarnkowe. To świetna propozycja na niedzielny obiad, spotkanie z przyjaciółmi albo po prostu na rodzinny obiad. Nie jest pracochłonne a mięso podane w takiej formie jestem przekonana, że posmakuje Wam tak samo jak i mojej rodzince. Smacznego!
KARKÓWKA Z OGÓRKAMI KISZONYMI
1 kg karkówki
1 kg pieczarek
4-5 cebul
4-5 ogórków kiszonych
3 łyżki keczupu
1 szkl kwasu z kiszonych ogórków
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pieprz, sól, majeranek, mąka, olej do smażenia
Karkówkę natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Obtoczyć w mące i usmażyć. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę a pieczarki w plasterki. Na rozgrzanym oleju poddusić cebulę i pieczarki.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami karkówkę, pieczarki z cebulą, pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
Kwas z ogórków kiszonych wymieszać z keczupem i koncentratem i zalać mięso z dodatkami.
Piec przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st.