Otrzymałam niedawno do przetestowania patelnię ceramiczną firmy GreenPan z kolekcji Kyoto. Ucieszyłam się, gdyż już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem wzbogacenia mojej kuchni o taki praktyczny gadżet. Bardzo spodobało mi się smażenie na tej patelni – nic nie przywiera, ciepło rozchodzi się równomiernie, co powoduje, że potrawy są perfekcyjnie zrumienione i wysmażone. Doskonałą zaletą jest również to, że patelnia świetnie się myje i na prawdę ciężko jest coś na niej przypalić. Podsmażałam już na niej gołąbki, smażyłam jajecznicę i kotlety a dzisiaj przygotowałam w niej kartofelki z indykiem i warzywami. Jestem bardzo zadowolona! Więcej informacji o tym produkcie znajdziecie tu – klik, a tymczasem zapraszam do stołu:)
Kartofelki z indykiem, fetą i warzywami
60 dag młodych ziemniaków
40 dag fileta z indyka
1 biała cebula
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
3 papryki
4 łyżki czarnych oliwek
15 dag sera feta
sól, pieprz, tymianek, inne ulubione zioła
Wyszorowane albo obrane ziemniaki (zależy jakie wolimy) pokroić na ćwiartki. Mięso pokroić w drobną kostkę, doprawić odrobiną pieprzu i soli. Obrane cebule i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na rozgrzanym oleju zrumienić ziemniaki i mięso. Papryki pokroić w paski i wrzucić na patelnię wraz z cebulą i czosnkiem. Smażyć około 10 minut delikatnie mieszając aby się nie przypaliło. Gotowe danie przyprawić do smaku ziołami i ewentualnie pieprzem. Posypać pokruszoną fetą i oliwkami. Smacznego!