Jakiś czas temu otrzymałam od koleżanki z pracy przepis na keczup z dyni. Uwielbiam otrzymywać takie sprawdzone przepisy. Ponieważ dość dorodną dynię akurat miałam pod ręką postanowiłam go wykorzystać. Keczup z tego przepisu wyszedł przepyszny, aromatyczny, pachnący dość intensywnie ziołami. Jeżeli nie przepadacie za tak intensywnymi aromatami zmniejszcie ilość przypraw. Taki keczup dyniowy jest świetny do dań z makaronem, do spaghetti, pieczonych mięs. Można go stosować też jak zwykły keczup.
KECZUP Z DYNI
3 kg dyni – pokroić, posolić 1 łyżką soli i odstawić na 3 godziny
1 kg cebuli – pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny
1 kg papryki – pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny
Zalewa
1,5 szkl octu
1 kg cukru
0,8 l koncentratu pomidorowego
2 łyżki bazylii
2 łyżki oregano
2 łyżki przyprawy do spaghetti
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
Każde warzywo gotować osobno w sosie własnym przez 30 minut, następnie połączyć wszystko razem i zmiksować. Składniki zalewy zagotować, połączyć ze zmiksowanymi warzywami i często mieszając gotować jeszcze przez 30 minut często mieszając.
Gorący keczup przekładać do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
24 komentarze
[…] starty żółty ser keczup z cukinii lub dyni bazylia i oregano do […]
[…] ze sklepu już daaawno nie kupowałam. Wyjadamy na zmianę ten keczup z cukinii i z dyni – klik. Wykorzystuję go nie tylko na kanapki czy jako składnik sosów. Świetnie smakują zapieczone w […]
[…] jak wykorzystywać to wspaniałe w obróbce warzywo. W tym roku zrobiłam już solidną porcję keczupu z dyni, przepyszny korzenny chlebek dyniowy i zamroziłam całkiem pokaźną ilość puree z dyni. […]
[…] jeszcze ciepły z ciągnącym się ze środka serem i ulubionym sosem. Zaserwowałam go z domowym keczupem z dyni, gdyż ma on w swoim składzie zioła, które bardzo mi tu pasują:) Podwoiłam ilość […]
Mam pytanie czy może być ten ketchup zrobiony z dyni makaronowej
przyznam się, że dzisiaj zrobiłam z dyni makaronowej sok i wyszedł całkiem dobrze więc do keczupu też powinna się nadać 🙂
Jest super,warto zrobic i jest naturalny bez konserwantow
Ja robię bardzo podobnie i wychodzi mi ok 5 litrów.
Ile ketchupu wychodzi z powyzszych skladnikow?
Żona zrobiła wg. powyższego przepisu… niech się schowa sklepowy. Dynię mamy z własnego ogrodu wybraliśmy o pomarańczowym miąższu… Dziękujemy za podany przepis.
Bardzo ciekawy pomysł.
już wiem co będę robić w weekend…. 🙂
pierwsze słyszę 😉 dynię uwielbiam, więc pewnie keczup też jest pyszny 🙂
Wszystko co tutaj piszesz wygląda tak smakowicie, muszę kiedyś zrobić 🙂
Ja keczupu praktycznie nie jadam, ale Potwory i owszem. Jednak gdy raz zrobiłam z cukinii (to też jakieś dyniowate) to sarkali, że to jest sos warzywny a nie keczup. Pewnie dlatego, że nie było chemii nawalone. Niestety: bez koli, frytek Mister Potejto z Biedro i kupnego keczupu jednak nie bedzie, żeby nie wiem jakimi smakoszami byli… 🙁
a szkoda bo chemii jeszcze zdążą się najeść 🙂
bardzo fajny pomysł
Fantastyczny pomysł na dynie, robię na 100 %, uwielbiam takie smaki, pozdrawiam cieplutko :).
I've never thought of tomato and pumpkin together to make ketchup. Definitely love to try this one day. Thank you for sharing 🙂
Ciekawy sposób na wykorzystanie dyni.
Reniu, takie cudo to ja sobie zrobię!
Dynie mam na tarasie.
Dzięki.
super Aniu 🙂
zrób koniecznie, warto:)
pyszny! ketchup z dyni to coś dla mnie 🙂