Pyszna, rozgrzewająca zupa z królowej jesiennego warzywnika-dyni. Tą kremową zupę dyniowo-pomarańczową wypatrzyłam na jednym z moich ulubionych blogów, a mowa tu o Kalejdoskopie kulinarnym-klik, prowadzonym przez przesympatyczną Agnieszkę. Przepis cytuję za autorką
Kremowa zupa dyniowo-pomarańczowa
100 g ziemniaków
500 g dyni
1 cebula
ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
100 ml białego wytrawnego wina
300 ml soku pomarańczowego
300 ml bulionu warzywnego
100 g śmietany kremówki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki obrać, umyć i razem z dynią pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki, imbir i wszystko razem chwilę podsmażyć. Wlać wino, sok z pomarańczy i bulion, gotować zupę przez 30 minut a następnie zmiksować. Wlać śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Przed podaniem dekorować wg uznania kleksem z kwaśnej śmietany, natką, kolendrą lub posypać pestkami dyni.