Z tęsknoty za upalnymi, letnimi dniami zapraszam na kremowe, pyszne lody z masłem orzechowym. Bez maszynki, gotowe w kilka minut (nie licząc mrożenia). Nie jestem miłośniczką masła orzechowego i dla mnie wystarcza jedna gałka, ale dzieciaki bez problemu pochłaniają olbrzymie ilości. Żeby jakoś osłodzić im czas powrotu do szkoły rozpieszczam ich ulubionymi lodami 🙂
Lody z masłem orzechowym i fistaszkami
2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
szczypta soli
1 puszka (450 g) mleka skondensowanego niesłodzonego
cukier puder – do smaku (można zastąpić płynnym miodem)
6 dużych łyżek niesłodzonego masła orzechowego
2 duże garście orzechów ziemnych posiekanych na mniejsze kawałki
ew. ulubione dodatki: pokruszone pełnoziarniste ciasteczka, wiórki kokosowe, groszki czekoladowe
Kremówkę ubić ze szczyptą soli. W drugiej misce wymieszać masło orzechowe z mlekiem skondensowanym oraz cukrem pudrem. Dosłodzić według upodobań, pamiętając, że kremówka nie jest dosłodzona. Delikatnie dodać połowę ubitej śmietany do masy orzechowej, wmieszać szpatułką. Następnie ostrożnie wmieszać drugą część śmietany i dosłodzić jeśli lody będą za mało słodkie. Na końcu dodać ulubione dodatki: orzechy, czekoladę, bakalie, ciasteczka i powoli zamieszać, żeby dodatki równomiernie się rozłożyły. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażarki na kilka godzin.
Przepis zaczerpnięty od BOOK ME A COOKIE -klik