Szybka makaronowa zapiekanka, którą możemy przygotować w dowolnych kombinacjach. Moją gwiazdą wieczoru okazał się wędzony łosoś, ale równie dobrze można użyć piersi z kurczaka albo kiełbaski. Celowo nie podaję ilości składników, gdyż to zależy od indywidualnych upodobań każdego z nas.
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
makaron
wędzony łosoś
śmietanka 18%
ser żółty cheddar
kolendra
pieprz, sól
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Wędzonego łososia pokroić na drobne paseczki. Ser potarkować na grubych oczkach i połączyć ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć część makaronu a na wierzchu poukładać łososia i listki kolendry. Doprawić pieprzem. Przykryć resztą makaronu i mieszanką sera ze śmietanką. Zapiekać w 180 stopniach około 10-15 minut.