Malinowa chmurka to ciasto, któremu trudno się oprzeć i nie można poprzestać na jednym kawałku. Z pozoru skomplikowane, ale to tylko kwestia dobrej organizacji pracy. Cieniutka warstwa kruchego ciasta, spora warstwa galaretki z owocami, puszysty krem i jakby tego było mało na wierzchu chrupiąca beza z migdałami. Chyba nie muszę Was namawiać dwa razy na to ciacho? Pieczcie póki świeże maliny jeszcze można znaleść na krzaczkach. Podsuwam Wam również kilka przepisów z malinami w roli głównej- ciasto z malinami klik:)
P.S.
ciasto kruche, galaretkę z owocami i bezę możecie upiec wcześniej, a rano warstwy przełożyć kremem – tym sposobem ciasto do poobiedniej kawki macie gotowe:)
Malinowa chmurka
forma 25×30 inspiracja Moje wypieki
Ciasto kruche
3 żółtka
30 g cukru pudru
150 g mąki tortowej
100 g masła
cukier waniliowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka z owocami
600 g malin
3 malinowe galaretki
3,5 szkl wrzącej wody
Krem śmietankowy
500 ml śmietanki 30-36 %
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Beza z migdałami
3 białka
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
40-50 g płatków migdałowych
Ciasto kruche: do miski wsypać mąkę dodać zimne, pokrojone masło i posiekać. Dodać resztę składników ciasta i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy. Ponakłuwać widelcem i ponownie schłodzić przez około 30 min. Piec w temperaturze 190-200 stopn przez 15-20 minut do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć z formy i wystudzić.
Galaretka: Galaretki malinowe rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i wymieszać z malinami. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie gęstnieć i tężeć wyłożyć ją na ciasto kruche. Wyrównać i schłodzić w lodówce.
Beza: Białka ubić i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier a na koniec mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie już błyszcząca i gęsta wyłożyć ją do formy (wyłożonej papirem do pieczenia) o takich samych wymiarach jak do ciasta kruchego. Rozsmarować równomiernie i posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia. Wystudzić.
Krem: śmietankę i serek mascarpone wyłożyć do miski i ubijać aż zgęstnieje. Pod koniec dodać cukier puder.
Ciasto wyjąć z lodówki, na galaretkę wyłożyć krem i wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić