Naleśniki z serem to świetna propozycja nie tylko na słodki obiad ale i na podwieczorek, bądź kolację. Są bardzo syte i mają puszyste wnętrze. Przesiąknięte sosem, który całkowicie się wchłania w naleśniki smakują bosko. Jeżeli macie ochotę na zmodyfikowanie popularnych naleśników z serem, odsmażanych na maśle – to bardzo polecam ten przepis. Ja z całą pewnością będę do niego wracać nie raz. Obiad na słodko gości u mnie bardzo często i zazwyczaj w bezmięsne piątki.
Naleśniki z serem zapiekane
Ciasto na naleśniki
2 szkl mleka
0,5 szkl wody mineralnej
2 szkl mąki
2 łyżki cukru
2 jajka
szczypta soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2-3 łyżki oleju
Nadzienie serowe
0,5 kg sera zmielonego
4 jajka
80 g masła
40 g cukru pudru
0,5 op cukru waniliowego
200 ml gęstej śmietany 18%
80 g cukru kryształu
1 łyżka soku z cytryny
Sos budyniowy
125 ml mleka
125 ml gęstej śmietany 18%
2 jajka
30 g cukru pudru
1 op cukru waniliowego
Naleśniki: wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt rzadkie dosypać nieco mąki, a gdy będzie za gęste dolać nieco mleka. Na rogrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć cienkie naleśniki.
Nadzienie serowe: białka ubić na sztywno pod koniec dodać partiami cukier i ubijać, aż powstanie gładka i błyszcząca piana. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać stopniowo żótka, ser, śmietanę i sok z cytryny. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Sos: wszystkie składniki sosu zmiksować ze sobą.
Sporą porcję masy serowej nałożyć na naleśniki i rozsmarować. Złożyć w kopertę albo rulon i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, uprzednio wysmarowanego masłem. Polać sosem, przykryć foilą aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Zapiekać 30-40 minut.
Imspiracja: Kuchnia Broni