Odrywany chlebek to moja kolejna propozycja śniadaniowa na słodko. Chlebek smakuje fantastycznie na ciepło. Jest miękki i puszysty, a dodatek prozdrowotnego dżemu z rokitnika dodatkowo wspomaga nasz układ pokarmowy. Uwielbiam go zajadać popijając mlekiem. Nic więcej mi nie potrzeba!.Takie śniadanie od razu dodaje nam pozytywnej energii. Takiej, że Łooo!
Przepis jest na tyle ciekawy, że wyrobione ciasto możemy zostawić na noc do wyrośnięcia w lodówce, a rano przystąpić do wałkowania i wykrawania porcji.
ODRYWANY CHLEBEK Z DŻEMEM Z ROKITNIKA
keksówka o wymiarach 24×13 cm mierzona od góry
CIASTO
3 szkl mąki tortowej
20 g świeżych drożdży
1/4 szkl letniej wody
1/3 szkl mleka
1/4 kostki masła
1/3 szkl cukru
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki cukru wanliowego
NADZIENIE
dżem Łowicz 100 % z owoców Rokitnik
Do większego kubka wlać letnie mleko, dodać pokruszone drożdże i 1 łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce, aż zacznie pracować. W garnuszku podgrzać wodę razem z masłem. Do miski wsypać resztę mąki, sól, wbić jajka, i dodać zaczyn oraz wodę z tłuszczem. Wyrobić robotem, aż ciasto będzie elastyczne ( będzie klejące, ale takie właśnie ma być ), przełożyć je do naoliwionej miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×50 cm. Wierzch posmarować dżemem z rokitnika. Ciasto pokroić na 4 paski, następnie delikatnie nałożyć jeden na drugi i pokroić na 6 części. Powinno powstać 6 kostek. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać jeden obok drugiego nasze kostki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st.