Pappardelle z szynką parmeńską i podgrzybkami to danie podejrzane jakiś czas temu u Pascala. Przypadło mi od razu do gustu i jak się okazało również do smaku. Jestem zdecydowaną zwolenniczką szybkich i mało pracochłonnych potraw na co dzień ze względu na brak czasu co zapewne wszyscy odwiedzający mój blog zauważyli :)).
Pappardelle z szynką parmeńską i podgrzybkami
Składniki
2 łyżki oliwy
1 posiekany ząbek czosnku
250 g podgrzybków – u mnie mrożonych
250 g szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej w paski
150 ml śmietany 30%
1 posiekany pęczek pietruszki
pół pęczka posiekanej bazyli
400 g ugotowanego w osolonej wodzie makaronu pappardelle
tarty parmezan
Przygotowanie
W garnku rozgrzać oliwę i przez chwilkę podsmażyć czosnek. Dodać podgrzybki, smażyć około 2 minut a następnie dodać szynkę. Chwilkę podsmażyć i dodać śmietanę, posiekaną pietruszkę i bazylię. Na koniec dodać makaron i chwilkę jeszcze poddusić. Doprawić pieprzem i posypać parmezanem – danie gotowe :).
Zamiast szynki szwarcwaldzkiej można dodać szynkę prosciutto, kumpiak albo kindziuk – ważne jest aby miała wyrazisty smak.