Pierogi z mięsem i ziemniakami pomimo nietypowego nadzienia są bardzo smaczne. Bardzo zaintrygowało mnie połączenie mięsa i surowych ziemniaków dlatego polecam dzisiaj bardzo smaczne i inne pierogi.
Pierogi z mięsem i ziemniakami
Ciasto na pierogi
1/2 kg mąki
1/2 litra maślanki
Farsz
1/2 kg tłustszego mięsa ( u mnie boczek )
4 średnie ziemniaki
2 średnie cebule
sól, pieprz
Mąkę wymieszać z maślanką i ciasto na pierogi gotowe.
Mięso zmielić na grubych oczkach albo posiekać, ziemniaki starkować jak na placki ziemniaczane, cebulę podsmażyć. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso, dodać starkowane surowe ziemniaki i podsmażoną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem – ostudzić.
Pominę proces wałkowania, wycinanaia kółek i lepienia pierogów bo przecież każdy z nas doskonale wie jak to wygląda. Pozdrawiam.