Placek brzoskwiniowy to ciasto, które nazywam pięciominutowym ze względu na czas, który zajmuje mi jego przygotowanie. Chyba nie ma prostszego sposobu, aby w tak krótkim czasie wyjąć z piekarnika blaszkę pysznego, pachnącego placka. Jedno jest pewne- znika tak samo szybko jak się go robi:)
Placek brzoskwiniowy
1 szkl maślanki naturalnej
3/4 szkl cukru
2,5 szkl mąki
3 jajka
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki
4 brzoskwinie
Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą niedbale łyżką i przelać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Składniki kruszonki wymieszać ze sobą i wyłożyć na owoce. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.