Lekka i kolorowa sałatka grecka to mój pomysł na letni posiłek. Znana chyba w każdym zakątku świata. Idealna na kolację, spotkania w gronie znajomych, czy też jako lekka przekąska w trakcie dnia. O tej porze roku u mnie w domu królują właśnie takie proste, kolorowe dania. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Sałatka grecka
sałata
feta lub ser sałatkowy typu feta
oliwki
pomidory
czerwona cebula
ogórek
Sos vinegret
100 ml oliwy
2 łyżeczki musztardy ( u mnie francuska )
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka octu
sól, pieprz
W misce ukłożyć warstwowo, porwaną na mniejsze kawałki sałatę, pokrojone pomidorki i ogórki, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, oliwki ( czarne pokroiłam w plasterki, a zielone z migdałami zostawiłam całe) i ser sałatkowy, pokrojony w kostkę.
W słoiku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić szczelnie i wymieszać energicznie potrząsając. Gotowy sos przelać na wierzch sałatki. Wymieszać przed podaniem.