Kolejne moje tegoroczne odkrycie to sok z dyni, jabłek i pomarańczy. Smakuje jak popularny sok przecierowy, ale skład możemy sobie modyfikować wedle upodobania. Robiłam go już kilka razy w kilku kombinacjach, ale w tej smakuje nam najbardziej. Polecam przygotować go z kwaskowatych jabłek, jednak jeżeli będą to renety, to proponuję dodać do parowania ok 1,5 szkl wody więcej ( mój sok wyszedł za gęsty z renetą ). Ten sok może śmiało konkurować ze sklepowymi przecierowymi sokami 🙂
SOK Z DYNI JABŁEK I POMARAŃCZY
1 kilogram dyni ( obranej i oczyszczonej )
1,5 kilograma jabłek ( obranych i bez gniazd nasiennych )
3 pomarańcze
300 gram cukru ( 1 i 1/5 szkl )
2,5 litra wody
Do garnka do gotowania na parze wlać 1 l wody, a na sitko do gotowania przełożyć pokrojoną w kostkę dynię. Uparować ją do miękkości, dodać do wody z gotowania i zmiksować. Przelać do większego garnka. Tą samą czynność powtórzyć z jabłkami. Zmiksowane przelać do garnka z przecierem dyniowym. Obrane ze skórki i pozbawione pestek i białych błon pomarańcze zmiksować blenderem. Przełożyć je do mniejszego garnka, dodać cukier i 0,5 l wody. Pogotować około 10 min, ponownie zmiksować i przelać do garnka z dynią i jabłkami. Dokładnie wymieszać i przelać do buteleczek. Pasteryzować 5 min.