Spaghetti bolognese to jedne z popularniejszych dań bardzo różnorodnej kuchni włoskiej. Doskonałym sosem mięsnym (bolognese) szczyci się Bolonia. Wariacji na temat tego dania jest mnóstwo, a ja podzielę się dzisiaj z Wami moją wersją. Makaron z mięsem mielonym jest bardzo smaczny i syty. To świetna propozycja na obiad. Uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Sos mięsny często gotuję dzień wcześniej. Smaki wspaniale się przegryzają i całość smakuje doskonale.
Spaghetti bolognese
0,5 kg mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 marchewki
pomidory w puszce
makaron spaghetti
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, przyprawa do mięsa mielonego, szczypta cukru
olej
bazylia
Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę i krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę, podlać odrobiną wody i dusić. Na tej samej patelni podsmażyć mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, i przyprawą. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać pomidory razem z sokiem i dusić do miękkości. Doprawić do smaku. Gdy sos się zredukuje jest gotowy.
Makaron spaghetti ugotowac al dente i podawać z sosem. Udekorować listkami bazylii i parmezanem, opcjonalnie.